Nagroda została wręczona podczas Forum Inteligentnego Rozwoju, które odbyło się w Uniejowie. Dr hab. inż. Agnieszka Ławrynowicz, prof. PP (Instytut Informatyki) prowadzi między innymi badania związane ze sztuczną inteligencją. Uznanie przyniósł jej projekt realizowany przy wsparciu Funduszy Norweskich i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „TAISTI - technologie sztucznej inteligencji do rekomendowania zamienników składników przepisów kulinarnych”.
Celami projektu są:
- zintegrowanie zasobów wiedzy i danych na temat przepisów kulinarnych i ich składników w celu wykorzystania algorytmów sztucznej inteligencji,
- opracowanie metod opartych na uczeniu maszynowym w celu rekomendowania potencjalnych substytutów składników i przewidywania ich właściwości,
- opracowanie opartych na wiedzy (logicznym wnioskowaniu) metod wyboru i wyjaśniania składników docelowych oraz ich adekwatnych substytutów,
- system proof-of-concept do rekomendowania zamienników składników w celu zintegrowania i zademonstrowania opracowanych technologii.